Oorlog & de engelen

lichtjesroute

Ik worstel ermee… wat vertel je een vijf- en zevenjarige over de tweede wereldoorlog? De lichtjesroute was natuurlijk onlangs nog. En ja, ook toen werd me gevraagd waarom deze er is.

‘Die begint altijd op 18 september omdat Eindhoven, heel lang geleden in 1944, op die dag is bevrijd.’ Er is me vast gevraagd waarvan Eindhoven is bevrijd en iets over de oorlog die daarvoor was. Ik weet het niet meer precies.

We hadden eerder al gesprekken over de oorlog. Vermoedelijk voerden mijn dochters ook met andere volwassenen gesprekken over deze inhoud. Voor mij was er elke keer weer die afweging: wat vertel ik wel en wat laat ik (nog) maar weg?

Afgelopen maandag bleek zich een eerste beeld van dit stukje vaderlandse geschiedenis in Liesje (5) te hebben gevormd, toen zij van de periode 1940 – 1945 de volgende, zeer gecomprimeerde, beschrijving gaf:

‘Eerst was het helemaal niet goed in Nederland. Toen kwamen de Duitsers het land van de Nederlanders afpakken! Maar toehoen… kwamen de Amerikanen en de engelen en die joegen de Duitsers weg.’

‘Liesje, het waren niet de engelen, maar…’

Daar hield ik even stil.

‘Het waren inderdaad ook engelen, liefje.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s