Eénderde speelgoed en speelterrein

Onze berging, die vooraan aan ons huis vast zit en die bereikbaar is via de keuken, werd afgelopen week omgedoopt tot een fietsenwerkplaats, nadat we eerder die dag onze bakfiets met een lekke band naar de fietsenmaker brachten en later weer ophaalden.

 

De hoofdbezigheid van de twee fietsenmakers van 4 en 6 jaar bestond uit het oppompen van fietsbanden, waarbij de pomp op allerlei plekken werd bevestigd, slechts zelden op ventielen. Daarnaast werd er gewerkt aan plezierige werkomstandigheden. Nadat de pompgeluiden even stilvielen, hoorde ik plots het nostalgische geluid van het zoeken naar een radiozender (je weet wel, door middel van het draaien aan een knop). Blijkbaar was de oude radio van mijn opa uit de rekken gehaald.

Na het besluit om te scheiden volgde al snel een ander – gezamenlijk – besluit: het belang van de kinderen is leidend. Zo kozen we ervoor om het huis waar hun vader bleef wonen en Liesje (4) en Sofie (6)j tot dan toe hadden gewoond, zoveel mogelijk in tact te laten. Dit betekende dat op twee meubels – met een persoonlijke waarde voor mij – na, al het meubilair daar bleef, samen met het merendeel van het speelgoed.

De eerste dagen in januari – nog voor we begin februari echt verhuisden – die ik samen met mijn dochters in ons nieuwe huis spendeerde had ik hen niet veel meer te bieden, dan wat materiaal als papier, verf, stiften en klei, die ik in een naarstig bezoek aan de Action had gekocht.

Dacht ik.

De kamer die mijn slaapkamer zou worden, bleek een ‘gymzaal’ te zijn, waarbij je ‘vrij’ was als je de muur aanraakte en de overige ‘onvrije’, nog niet gemeubileerde vierkante meters het decor vormden voor veel gespannen gilletjes en gegiechel.
Het bankstel, de fauteuil en enkele stoelen in de huiskamer vormden zich tot speeltoestel. Eindeloos werden er rondes gemaakt door van het ene op het andere meubelstuk over te stappen.
Het met de hand afwassen, was een beleving op zich. Nog niet eerder in hun leven hadden mijn kinderen ervaren hoe het is om eigenhandig het door henzelf bevuilde servies en bestek, in een sopje en met een borstel en een sponsje ook weer schoon te krijgen. Hun teleurgestelde gezichten stimuleerde mij om nog wat meer ‘afwas’ te verzamelen, toen deze in feite al was gedaan.

In overleg met Sofie en Liesje verhuisden we uiteindelijk wel wat spelletjes en een deel van de inhoud speelgoedkist, naar hun nieuwe huis bij mij. Ik schafte eenzelfde keukentje aan als die ik hen tot dan toe dagelijks had zien gebruiken (en in de helft van de Nederlandse huishoudens met jonge kinderen te vinden is).

In de afgelopen vier maanden, verhuisden ze zelf nog wel wat kleine spullen, door deze op zaterdag mee te nemen, zodra ze hier door hun vader werden gebracht. Nog steeds is de hoeveelheid ‘speelgoed’ in huis echter gering: ongeveer een derde van wat ze hadden in het huis waar we tot een half jaar geleden met z’n vieren woonden. En zelfs daarvan wordt lang niet alles regelmatig gebruikt: de spelletjeskast blijft meestal dicht als ze van zaterdag in de namiddag tot woensdagochtend hier zijn.

Nog steeds wordt er namelijk volop gespeeld met ‘geen speelgoed’: bakjes uit de keukenla, echte scheppen en harken en meubels die tot een ‘winkel’ worden gevormd. Verder bevindt zich in hun keukentje echt, eetbaar eten, zoals noten en pitten en waren ze eens zo in de weer met het creëren van mandala’s van groente en fruit, dat ik wel een foto móest maken, wilde ik voorkomen dat hun kunstwerken bewaard zouden blijven.

Na een tweede pinkstermiddag struinen, keuvelen, rommelen, spullen verplaatsen, mogelijkheden en onmogelijkheden verkennen, met andere woorden: spelen in onze tuin, vroeg Sofie: ‘Is deze tuin groter dan die van papa?’

Even twijfelde ik of het een serieuze vraag was en wat ik erop kon antwoorden. Feitelijk is het formaat van de tuin bij mij namelijk ongeveer een derde van de tuin die ze bij haar vader ter beschikking heeft. Maar wat doet het ertoe? Niet alleen in huis, maar evenzogoed in de tuin bleek haar ‘beleving’ het te winnen van de ‘werkelijkheid’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s